Wednesday, May 18, 2011

ALHAMDULILLAH : A GIFT FROM MARA

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, seperti biasa, aku akan terus update blog MICHIN0511 selagi boleh :) 

*pay attention to the phrase "selagi boleh* HAHA. 

Yeah, seperti mana yang sudah sedia diceritakan di post post yang lampau, dan juga telah diketahui umum, 

aku telah memohon biasiswa MARA bagi Program Ijazah Luar Negara bagi course Perubatan.

Interview telah usai aku sempurnakan pada 27 April yang lalu dan yang tinggal hanyalah menunggu bagaimana

agaknya keputusan daripada MARA. 



Ok, I admit that the interview was quite odd with the new format-spaghetti sticks and what so ever, 

but yet, I hoped I passed the criterias that MARA need. 

Waiting for the result was honestly, SUFFERING. 

Yeah, especially when all my JPA's friends had already knew theirs and we still kecuakan waiting for ours. 

Dan agak kelakar di situ when Syed cakap : 
" Razin dah siap siap packing nak pergi France, kita ni nak tau result keluar pun entah bila..." 
HAHA..sangat lawak ok ! 

And yet, it was memang like HELL bila at first, we waited anxiously in front of the PC at 5 PM on 16 May

for the results. 

*because MARA convincingly cakap result akan keluar pukul 5 PM on 16 May* 

Last last, tak ada langsung notis pasal the result at MARA's official website ! 

PFFFFTTTTTTT >< 

Sangat geram okay, we were like very DUPDAPDUPDAP waiting since the very morning man ! 

Then, aku dengan syed dan kawan kawan lain pun menyumpah seranah lah MARA dari evening sampailah

maghrib. HAHA.

Dan time tu jugalah aku melalut macam orang gila cerita pasal Teletubbies kat group DONT.

*NASIB BAIK ADA YANG LAYAN* :DD

Rasa macam kecewa gila sebab at least lah, in case MARA nak tangguh pun, PLEASE lah bagi notice or

announcement like what JPA did everytime they postponed the date. 

*I BET JPA'S KIDS LAGI SUFFER MENUNGGU KOT SEBAB 2 KALI POSTPONE :P* 

And again I like what Syed said before : 

"Harap berbaloi lah tunggu lama lama ni..kalau tak memang aku carut ar MARA"

 And yet, that night macam malas sangat nak online sebab dah tak ada mood langsung nak tau result. 

Tapi disebabkan mood Facebook-ing still meluap luap, aku on jugak lah PC. Then at about 8.30 PM 

something, Izhar suddenly IM aku suruh cek result sebab line dah buka.

OK ! THIS IS SCARY ! 

Serius, my adrenaline was pumped all throughout the blood vessels so fast even I can't captured a single 

heartbeat. !! 

*HUH, TERUK BETUL ANALOGY HEARTBEAT REGULATION MECHANISM NI !* 

I WAS LIKE "WHAAAAATTTTT !!!! IS THIS FOR SERIOUS ????"

I looked into DONT group and saw someone posted a MARA-related link on the group's wall. 

OK, let me try this .

And I started to click on the link. 

YES ! IT IS FOR REAL ! .

Bismillahirahmanirahim...

I entered my IC number to the given space and click the SEMAK icon.

Then, what happened ??? 

POOFFFFFFFF !!!!! JADILAH KOKO CRUNCH !! 

eh, tak adalah.

tiba-tiba my screen was prompted with this : 

-------------------------------


*CLICK FOR A BETTER VIEW* ( this is not untuk riak riak ok ! )
-------------------------------

ALHAMDULILLAH ! MY PRAISES TO ALLAH THE ALMIGHTY ! 

He never let his servant down because he knows the best :) 

And yet, it was IB. And it is at KMB.

Okay, memang dah agak dah kalau dapat, mesti kena buat IB kat KMB :P 

Lain kali kita cerita pasal IB kat post lain okay :) 

By the way, congratulations to all my friend yang apply MARA, especially to batch SPM 2010 SMSJ, TF5.

sebab semua yang apply dapat ! 

Bangga dengan kamu semua !! 

Paling penting, kat KMB aku ada kawan !! Yeay , ACAD and IZHAR.

Lebih unik, dua dua makhluk tu are my DORM MATES masa Form 5 dekat SMSJ dulu !!!! 

What a world :) 

P/S : Misi menyerang Ammar Adnan with questions regarding IB and KMB :DD ! 

18 comments:

Mohammad Fakhruddin said...

ak dpt tau da boleh chek pn pasal gatal tibe2 rse nak bkak web MARA tu..then,ternmpak pautan semakan tawaran utk kite tu..pehh,,speechless kejap...HAHA

Haiqal Hazwan said...

HAHA,,

tu lah akibatnya kalau MARA tak bagi notice awal awal :DD

ibtisam ajer ;) said...

congrats :)

NAF said...

hi,congrates again:D
your path to become a medical practitioner is now so clear~
all the best to you~
surat tawaran rasmi tu xkeluar lg kan?
nnt klu ade ape2 information tntg Cyberjaya Uni.College Medical Science(CUCMS) , tlg kongsi kt blog ni tau^_^
btw,chukkahae again,chingu~

Haiqal Hazwan said...

@MARYAM

Thank you :)

Haiqal Hazwan said...

@NAF

Thank you :D

Belum lagi I guess.

InsyaAllah, kalau ada apa apa solan you may ask me selagi saya masih ada nih :)

Faiz Fauzi said...

congratz!!

hope u will have a great journey ahead of u once u hv joined my alma mater. :)

IB is truly a whole new world compared to high school with a lot of challenges ahead.

A lot of ur seniors hv made it through the tough 2 years and i hv faith that u can do it as well! :D

Haiqal Hazwan said...

@FAIZ FAUZI

Thanks a lot my super duper senior :)

InsyaAllah, from IB, comes great success !

Naim Putera said...

Heyhey. Congrats bro dapat. : )

Haiqal Hazwan said...

@NAIM PUTERA

Thanks :)

dR. Acad said...

wey, jmpe kt sne ok..=)

Haiqal Hazwan said...

@DR ACAD (errkkk..)

ye lah :)

Anonymous said...

Salam,saya lepasan spm thn 2011. Saya nak tnya psl kenapa abg haiqal pilih nz utk study medic? tak rasa lama ke nak buat ib tu? and mmg semua u dekat nz tu terima ib je ke? minta pndpt abg haiqal utk cdgkan kat saya negara mana yg sesuai utk buat medic. tq.

Haiqal Hazwan said...

@ANON

Wslm. Tahniah untuk kejayaan dalam SPM 2011.

Terus kepada soalan anda, sebenarnya di awal2 pemilihan negara tu, saya tidak begitu arif sangat ttg negara mana yg sesuai etc. Maka atas nasihat senior2, keluarga dan sedikit rujukan dari sumber2 yg sahih, saya pun memilih utk ke NZ.

Selepas ditawarkan IB, saya sedar bahawa sebenarnya saya tidak terus di'bound'kan untuk medic NZ sebaliknya masih bebas memilih negara lain contohnya Ireland, UK, Czech, Aussie atau NZ, selain India.

Setelah hampir setahun dalam IB, saya tekad untuk memilih Ireland sebagai tempat pengajian medic saya instead of NZ.

Sebenarnya setiap negara ada pros dan cons tersendiri. Tapi saya cdgkan anda mempertimbangkan negara2 yang saya sebutkan tadi.

Good luck :)

Anonymous said...

Salam..skrg ni saya nk apply scholar MARA..tpi saya xtau antara medic dan farmasi nk letak yg mne 1st choice and 2nd choice yg sesuai b'dsrkan result saya..
Saya dpt 5A+ (BM,PQS,PSI,MAth,SEJ)
4A (BIO,TASAWUR,BI,ARAB)
2A- (KIMIA, +MATH)
1B+ (FIZIK)

What do you think??

HUSNA said...
This comment has been removed by the author.
HUSNA said...

assalammualaikum.saya dpt interview MARA under program IB for Ireland*doakan lepas.dlm mase yg same,saya dpt biasiswa bursary asasi prubatan uia.nak tolak ramai yang akan kate rugi.so mintak pendapat selaku yg lbh bpengalaman.thanks

~CikSalihah~ said...

assalam..
i enjoyed so much bile membaca blog anda.. sungguh funny bile msuk bab koo krunch.. tanpa sedar terketawa di tgh mlm hari ini..haha..
btw,, congratz.. and thanx jugak sbb bg guide utk interview MARA tu.. all da bez to you. :)