Thursday, August 25, 2011

KMB #01 : FIRST DAY , FIRST THOUGHT

Assalamualaikum, 
"Selamat datang ke Kolej MARA Banting !",
It was the first thing I heard upon our arrival at the front gate of the college. Okay, I forgot who said that, but yang penting they were the Year 2s. As we arrive at about 8.50 AM, and it was still quite early, there place agak kosong lagi and tak hectic sangat. Lepas parking our car depan blok akademik baru, we then were greeted by a Year 2 girl and she instructed us to go to the concourse. Masa tu, I was like : "What the hell is that concourse thing?" sebab I mana tahu sangat about the college landscape. Then, suddenly tengah jalan tu my phone jatuh. Gosh, screen dia calar! T_T. Tu lah, gelabah sangat actually. 

Once sampai concourse, tengok tak ramai orang pun lagi. Izhar pun sampai tak lama lepas tu. Kaunter belum buka lagi. Kitorang tunggu Acad datang baru pergi daftar. Okay, part paling lawak throughout the registration process tu was suddenly ada kaunter cek rambut and kuku. Luckily, I dah potong rambut siap-siap and kuku pun dah ketip. Tapi Izhar kena tahan sebab kuku panjang. HAHA. Serius lawak. 

Alhamdulillah, the registration matter went on smoothly except for sedikit kekalutan masa nak serahkan dokumen penaja iaitu MARA. That is why penting sangat tau organize borang-borang ni siap-siap dari rumah. Sebab kan, MARA akan bagi sangat banyak borang yang perlu dan penting untuk diisi.  Borang karbon tu ramai yang tak tahu isi plus, counter untuk medic student sangat sesak dan penuh. Tapi luckily I dapat tembus satu kaunter yang baru buka and terus jadi orang first yang serahkan borang tu. HEHE. 

This time, my roommate is Acad. HAHA. Dasar gedik sebab dah pakat awal-awal nak satu bilik. Kat kaunter hostel, kitorang dapat our room key, bakul laundry and orientation file. At the same counter jugak lah kitorang jumpa senior kitorang, Haziq Maskan. Nampak busy je dia masa tu. 

Setel semua urusan registration, its the time nak pergi hostel pulak. Masa nak pergi hostel tu, nampaklah Ammar Adnan tengah jaga lalu lintas. We were heading to the Blok C by car sebab jauh kot nak angkat barang jalan kaki je. Our room nombor C110. Floor bawah, nasib baik. HAHA. So, sampai-sampai je ada usher tolong angkat barang. Nasib koranglah kena angkat beg aku yang berat-berat tu. Bukan setakat beg, ada kotak, container, baldi and etc. Tak lama lepas tu, Mak Tok dengan Acik pun sampai sebab memang dari awal they nak follow us.

Lepas kemas-kemas sikit (kemas banyak actually), my family pun nak balik after abah dengan umi dah selesai dengar briefing kat Main Hall. Agak sedih okay nak left my family sebab dah terbiasa deuduk rumah hadap family hari-hari. Tapi, life must be continued kan. Kalau duduk rumah je memanglah sedap, tapi tak tercapai lah cita-cita aku nak jadi doktor. So, dengan sebak di dada I waved good bye to them. 

For the rest of the day, tak buat banyak benda sangat kot. Cuma pergi Koop untuk beli lab coat yang berharga RM40. Tapi masa ni best, sebab I encounter seorang makcik yang unknown and suddenly tegur I.
"Ni Haiqal Hazwan kan?". And I replied, "Ya, saya. Makcik kenal saya?". She said dia kenal I through my blog. She said she often read my blog sebab banyak info pasal MARA and other thing related to it. And I was like, OKAYYYYYYYYYY, famous jugak aku ek! (riak..riak ><) 

And then, dah start aktiviti orientasi. Firstly, taklimat penaja by my penaja lah kan, MARA. Lepas tu, carry forward sampai malam all the activities. And there was once this kakak MPP yang I could remember the most dia punya ayat which was "Akak nak semua orang alert dengan masa sebab I am a very punctual person!". Note the word PUNCTUAL sebab akhirnya that kakak dapat gelaran "kakak punctual" by my batch mates. Sorry Kak Hannis! = =" 

I was very penat but tonight first time I nak tidur kat bilik ni tau! Seronok >< . HAHA. Tak sempat nak kenal ramai orang hari ini sebab masing-masing nampak sangat busy. I pun busy jugak. Nanti-nanti lah kita kenal ye :P

Okay lah, my overall review for the day can be concluded as this : KMB at first sight was actually really mesmerizing. Other word, G.R.E.A.T. I'll crave for more great things upcoming after this. Yeah !! 

P/S : I mengantuk tau masa aktiviti orientasi yang awal-awal ni sebab semua cuma talks and briefings :P

2 comments:

Lady Cherry said...

okayh, entry ni best gila! aku pun titibe teringat registration day aku. HAHA
LIKE <3

wahhhhh.... famous betul kau ye sampai ada makcik yang cam muka kau HAHA

Haiqal Hazwan said...

@RAWDAH.

Kan? Time tu je lah best, sebab orientation week bapak tak best. HAHA.

Oh, aku tak mintak jadi famous :P (ni satu confession)